Kovo 1, 2018
„Afrikos Mona Liza“ Londono aukcione sulaukė didesnės nei tikėtasi sėkmės

Ilgą laiką prarastu laikytas vienos Nigerijos princesės portretas, pramintas „Afrikos Mona Liza“, trečiadienį aukcione Londone buvo parduotas už 1,2 mln. svarų (1,4 mln. eurų).

Ši suma smarkiai pranoko lūkesčius ir yra didžiausia, kada nors sumokėta už portretą 1974 metais nutapiusio Nigerijos menininko Beno Enwonwu (Beno Envonvaus) kūrinį.

Už Adetutu „Tutu“ Ademiluyi (Adetutu „Tutu“ Ademiluji) portretą aukcionas „Bonhams“ tikėjosi gauti iki 300 tūkst. svarų (339 tūkst. eurų).

Kelis dešimtmečius nematytą Ifės princesės portretą, kuris neseniai atsirado viename Londono bute, aukcionas vadino „retu ir nepaprastu“.

„Tutu portretas Nigerijoje yra nacionalinė ikona, turinti didžiulę kultūrinę reikšmę“, – sakė „Bonhams“ moderniojo Afrikos meno skyriaus direktorius Gilesas Peppiattas (Džailsas Pepiatas).

Jis šį darbą atrado vienai šeimai iš Šiaurės Londono susisiekus su juo po neseniai įvykusių pelningų Nigerijos meno kūrinių aukcionų.

G. Peppiattas pridūrė, kad šeima buvo „gan priblokšta“ sužinojusi, kad tai „dingęs šedevras“.

„Labai smagu suvaidinti vaidmenį atrandant ir parduodant šį nepaprastą darbą“, –sakė jis.

Romanistas, „Booker“ premijos laureatas Benas Okri (Benas Okris) naujienų agentūrai AFP praėjusį mėnesį sakė, kad šis paveikslas jo gimtojoje Nigerijoje yra įgijęs kone mitinį statusą.

„Jis 40 metų yra legendinis paveikslas, visi tik ir kalba apie Tutu, sako, kur Tutu? – pasakojo B. Okri. – Jis nepiešė tiesiog merginos, jis piešė visą tradiciją. Nigerijai tai vilties ir atgimimo simbolis, pakylančio fenikso simbolis.“

B. Enwonwu, kuris mirė 1994 metais, yra laikomas Nigerijos modernizmo tėvu.

Jis nutapė tris Tutu paveikslus, kurių visų buvimo vietą iki pastarojo meto gaubė paslaptis.

Šie darbai tapo taikos simboliais po etninių grupių susidūrimo per 7-ojo dešimtmečio pabaigos Nigerijos ir Biafros konfliktą.

B. Enwonwu darbas „Negritude“, taip pat nutapytas 8-ajame dešimtmetyje, tame pačiame trečiadienio aukcione buvo parduotas už 100 tūkst. svarų (113 tūkst. eurų).

Aukcionas buvo tiesiogiai transliuojamas „Bonhams“ vietoje didžiausiame Nigerijos mieste Lagose, kur pirkėjai galėjo dalyvauti realiu laiku.

BNS inf.

Raktažodžiai: Londonasaukcionas

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai