Vasario 25, 2018
Lietuvos šimtmetis lituanistinėje Londono mokyklėlėje Bitė
Organizatorių pranešimas
Bitės įkūrėja Virginija Stukaitė su mokiniais.

Lituanistinė etnokultūros ir dramos mokykla Bitė, įsikūrusi pietiniame Londone, pirmoji Jungtinėje Karalystėje pradėjo atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtų renginių maratoną. Vasario 4 dieną Matthews Yard galerijoje buvo atidaryta šimtmečiui skirta vaikų dailės paroda bei pristatyta inscenizuota lietuvių liaudies pasaka „Gaidelis ir vištytė“, surengta liaudiška vakaronė.

Bitės vaikai keletą mėnesių rengėsi šiai šventei. Per etnokultūros pamokas nuodugniai susipažino su Pasaulio medžio simbolika bei skaitė sakmes apie mitologines lietuvių būtybes Laumes. Didžiausias iššūkis buvo interpretuoti sakmių Laumes ir perteikti jų būdą, išvaizdos savybes bei simbolinius elementus. Galerijoje pateikti vaikų darbai lietuvių mitologijos interpretacijos Pasaulio medžio tema bei vaikų akimis perteiktas sakmių Laumės paveikslas bei simbolika. Trečioji tema – vaikų kurtos etiologinės sakmės apie Lietuvos vardo ar jos formos atsiradimą bei sakmių iliustracijos.

Pirmą kartą lituanistinės mokyklos vaikai turėjo galimybę pristatyti Lietuvą, eksponuodami rašto darbus, piešinius bei skulptūras. Pasirinktas atviras renginio pobūdis ir kitoks Lietuvos pristatymo būdas – per meną – labai pasiteisino. Renginys sulaukė didžiulio susidomėjimo. Parodą atidarė ir sveikinimo žodį tarė ambasados ministrė patarėja Natalija Bacevičienė, Jungtinės Karalystės Lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė, galerijos direktorė Leoni Descartes. Paroda pritraukė ne tik lietuvius – šventėje gausiai dalyvavo ir vietinės bendruomenės nariai, svečių iš Croydon'o savivaldybės.

„Croydon'e yra nemaža lietuvių bendruomenė, aplinkiniuose rajonuose taip pat gyvena gana daug lietuvių, tad ieškojom kitokios formos švęsti, norėjome pristatyti Lietuvą vietiniams, kartu pasidalinti mūsų džiaugsmu. Taip pat norėjosi, kad renginys būtų neoficialus, šiltas, pritaikytas vaikams. Toks ir pavyko!“ - džiaugėsi mokyklos įkūrėja Virginija Stukaitė.

Pasak ministrės patarėjos Natalijos Bacevičienės, labai svarbu, kad viename renginyje dera tiek daug simbolikos: renginyje lankėsi bent trys kartos lietuvių, Lietuva buvo pristatoma per vaikų darbus, lietuvišką žodį.

Dalia Asanavičiūtė – JK lietuvių bendruomenės pirmininkė – paminėjo, jog svarbu, kad darbai eksponuojami vietoje, kurioje lankosi daug jaunimo, tai tarsi jaunimo centras.

Galerijos direktorė Leoni Descartes buvo sužavėta vaikų darbais ir paatviravo, jog tokio pobūdžio darbai galerijoje eksponuojami pirmą kartą. Ji akcentavo, kad puiku matyti ir suprasti, jog lietuviai turi tokį artimą ryšį su savo kultūra.

Parodą visi norintieji galės aplankyti vasario mėnesį.

Šventę vainikavo vakaronė su folkloro ansambliu Saduto. Skambėjo sutartinės, liaudies šokiai nepaliko abejingų: šoko ir vaikai, ir suaugusieji.

JKLB pirmininkė D. Asanavičiūtė ir Ministrė patarėja N. Bacevičienė šventėje. JKLB pirmininkė D. Asanavičiūtė ir Ministrė patarėja N. Bacevičienė šventėje.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai