Gegužės 18, 2018
Stebint pasauliui, princas Harry ir Meghan Markle prisieks amžiną meilę
Šv. Jurgio koplyčia (St George's Chapel), kur vyks ceremonija. © Foto: www.royal.uk.

Didžiosios Britanijos princas Harry (Haris) šeštadienį per pompastišką ceremoniją Vindzoro rūmuose, kuri prikaustys viso pasaulio dėmesį ir kurioje tradicijos bus suderintos su šiuolaikiškomis tendencijomis, susituoks su buvusia JAV televizijos žvaigžde Meghan Markle (Megan Markl).

Į vaizdingą Vindzorą, esantį į vakarus nuo Londono, turėtų suplūsti apie 100 tūkst. žmonių, kurie atvyks stebėti istorinio momento. Visoje šalyje rengiamos gatvės šventės ir arbatos popietės.

Tūkstančiai gerbėjų, daugelis kurių pasidabino karališkosios šeimos atributika, į miestą pradėjo rinktis jau iš vakaro arba atvyko pirmaisiais traukiniais iš Londono, užtvindę stotį, kuri vienai dienai buvo pervadinta „centrine Harry ir Meghan stotimi“.

Ceremonija, kuri vyks Šv. Jurgio koplyčioje, prasidės vidurdienį (14 val. Lietuvos laiku). Joje dalyvaus karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), jaunikio 92 metų amžiaus senelė, taip pat virtinė garsenybių, įskaitant buvusius M. Markle kolegas iš populiaraus JAV serialo apie teisininkų gyvenimą „Kostiumuotieji“ („Suits“ ).

Ceremonija vyks pagal tradicinį Anglikonų bažnyčios scenarijų, tačiau bus ir staigmenų, įskaitant gospelo chorą, kuris sugiedos dainą „Stand by me“, ir energingą JAV pastorių, kuris sakys kalbą.

Prieš tuoktuves karalienė Elizabeth Harry ir Meghan suteikė Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės titulus.

Tai paskutinės didžiosios karališkosios vestuvės monarchės Elizabeth II viešpatavimo laikotarpiu. Kitų tokio masto sutuoktuvių teks laukti tol, kol susaistyti save santuokos saitais nuspręs užaugę princo Williamo (Viljamo) vaikai, Harry dukterėčia ir sūnėnai.

Iš pradžių M. Markle prie altoriaus eis viena, tačiau po to prie jos prisijungs jos būsimasis šešuras, Velso princas Charlesas (Čarlzas), kuris nuotaką palydės vietoj jos tėvo, dėl sveikatos priežasčių negalėjusio dalyvauti ceremonijoje.

Ypač daug kalbų sklando apie nuotakos suknelę. JAV dienraštis „The New York Post“ spėjo, kad užduotis ją sukurti buvo patikėta britų dizainerei Stellai McCartney (Stelai Makartni). Tuo tarpu kiti buvo linkę manyti, jog nuotaka vilkės „Ralph and Russo“ apdarą.

M. Markle, išsiskyrusi mulatė iš Los Andželo, laikoma šviežio oro gūsiu karališkojoje šeimoje, kuri, kaip dažnai manoma, yra pernelyg įsikibusi tradicijų.

Tačiau būsimos nuotakos šeimos „skeletai“ vos nenustelbė šventės. Jos tėvas Thomas Markle'as (Tomas Marklas) likus kelioms dienos iki ceremonijos pranešė joje nedalyvausiąs. Prieš tai jis įsivėlė į skandalą dėl pozavimo paparacų nuotraukoms, o likus kelioms dienoms iki vestuvių jam buvo atlikta skubi širdies operacija.

O M. Markle netikras brolis Thomas Markle'as Jr. (Tomas Marklas jaunesnysis), kuris nebuvo pakviestas į vestuves, vis vien nuvyko į Didžiąją Britaniją ir kartu su savo buvusia žmona Tracy Dooley (Treise Duli) bei sūnumi Tyleriu (Taileriu), kanapes auginančiu ūkininku, davė virtinę interviu bulvariniams laikraščiams.

Dėl perdėto žiniasklaidos dėmesio M. Markle šeimai kilo klausimų, kaip Bakingamo rūmai rengiasi ateityje spręsti šį klausimą. Be to, dėl to gali dar suprastėti įtempti Harry santykiai su spauda, kurią jis kaltina dėl savo motinos Dianos mirties.

Gili meilė

Penktadienio vakare, prieš išsiskirstydami į atskirus viešbučius, Harry ir M. Markle sveikintojams pasakė, jog jaučiasi „puikiai“ ir „nuostabiai“.

Pora susipažino per aklą pasimatymą 2016 metų liepą. Tarp jųdviejų greitai užsimezgė romanas, kuriam nesutrukdė net didelis atstumas, nes aktorė toliau vaidino seriale anapus Atlanto.

Porą sutuoksiantis Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis) sakė, kad būsimi jaunavedžiai yra „labai sąmoningi“ ir „susitelkę“. 

„Juos sieja gili meilė, ir tai yra nuostabu. Jie taip pat puikiai supranta vienas kitą ir vienas kitą palaiko, – kalbėjo arkivyskupas. - Tai matyti iš to, kaip jie reaguoja vienas į kitą, kaip jie rūpinasi vienas kitu.“

Po ceremonijos 33 metų Harry ir 36 metų M. Markle atvira karieta išvyks į vestuvių procesiją per Vindzorą.

Dešimtys karališkosios šeimos gerbėjų jau iš vakaro buvo užėmę vietas pirmosiose eilėse.

„Norime būti kuo arčiau, todėl reikėjo anksti keltis! – naujienų agentūrai AFP sakė besišypsanti 66 metų Audrey Wilde (Odri Vaild) iš Niukaslo. – Atmosfera bus išties įspūdinga!“

O 53 metų Karen Wallace (Karen Volis) iš Čikagos pareiškė norinti bent šiek tiek paremti nuotaką po nemalonumų, kuriuos ji patyrė dėl savo tėvo.

„Po tokios savaitės, kurią jai teko išgyventi, jai reikia bent šiek tiek paramos, – kalbėjo moteris. – Manau, jos įbrolis ir įseserė labai pavydi ir nori savo 15 minučių šlovės.“

„Manau, jie mums šiek tiek pavydi. Ne tik amerikiečiai, bet ir europiečiai“, – pareiškė buvusi slaugė Cynthia Osborne (Sintija Osborn) iš Kardifo, kalbėdama apie tarptautinį dėmesį vestuvėms.

„Taip susidėliojo žvaigždės“

Kai Harry ir M. Markle susipažino, jai buvo 34-eri ir ji prieš trejus metus buvo išsituokusi. Princui buvo 31-eri ir jis buvo išgyvenęs ne vieną žlugusį romaną bei 10 metų tarnavęs kariuomenėje.

„Susidėliojo visos žvaigždės. Viskas buvo tiesiog tobula“, – sakė Harry, kai pora 2017 metų lapkritį paskelbė apie sužadėtuves.

Harry pasipiršo per vakarienę savo kotedže Kensingtono rūmų, kuriuose po skyrybų gyveno jo motina, teritorijoje.

Dianos mirtis per automobilio avariją, kuri įvyko Paryžiuje 1997 metais, kai Harry tebuvo 12 metų, paliko gilų randą jo širdyje, juolab kad gedėti jam teko prieš pasaulio žiniasklaidos fotoaparatų objektyvus.

Jaunystėje princas maištavo, o pernai kandžiai kalbėjo apie tai, kaip jam prireikė pagalbos po to, kai jis „ne vieną kartą buvo priartėjęs prie visiško palūžimo ribos“.

Širdgėlos yra tekę patirti ir M. Markle.

2011 metais ji susituokė su prodiuseriu Trevoru Engelsonu, tačiau 2013 metais, jai persikėlus į Torontą, santuoka žlugo.

Prieš vestuves Vindzore buvo gerokai sugriežtintas saugumas. Mieste budi ginkluoti policijos pareigūnai ir snaiperiai.

Nors apklausos rodo, kad tuoktuvėmis domisi tik maždaug trečdalis gyventojų, jos tapo atgaiva, kuri buvo būtina dėl „Brexit“ giliai susiskaidžiusiai šaliai, kurią vis dar slegia griežto taupymo padariniai.

Net ir skeptiškai nusiteikę britai gali būti tikri, kad vestuvės duos finansinės naudos. Pavyzdžiui, konsultacijų įmonė „Brand Finance“ naudą ekonomikai yra įvertinusi maždaug 1 mlrd. svarų (1,1 mlrd. eurų).

BNS inf.

Raktažodžiai: Karališkos vestuvės

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai