Kovo 24, 2018
Susitarimas su Britanija dėl Gibraltaro bus „artimiausiais mėnesiais“
© Foto: Wikipedia.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) penktadienį pareiškė, kad per artimiausius kelis mėnesius tikisi susitarti su Didžiąja Britanija dėl Gibraltaro likimo po „Brexit“.

Praėjusiais metais Europos Sąjunga pareiškė, kad Madridas ir Londonas privalo sudaryti atskirą dvišalį susitarimą, jog galutinis „Brexit“ susitarimas galiotų ir Gibraltare.

Ispanijos pietiniame pakraštyje įsikūrusį Gibraltarą, britų dar vadinamą Uola, Britanija valdo nuo 1713 metų, tačiau Ispanija jau seniai reiškė pretenzijas į šią teritoriją.

„Jau pradėjome dvišales derybas su Jungtine Karalyste, – žurnalistams Briuselyje sakė M. Rajoy. – Jos vyksta patenkinamai.“

„Tikimės pasiekti susitarimą artimiausiais mėnesiais“, – pridūrė Ispanijos ministras pirmininkas.

27 Bendrijos šalių lyderiai penktadienį patvirtino gaires kitą mėnesį prasidėsiančioms deryboms dėl būsimų santykių su Jungtine Karalyste bei uždegė žalią šviesą susitarimui dėl 21 mėnesį truksiančio pereinamojo laikotarpio po Britanijos pasitraukimo iš ES.

Kelios dienos prieš ES viršūnių susitikimą Ispanija pagrasino neparemti susitarimo dėl pereinamojo laikotarpio, nebent Bendrija pažadėtų, kad gairėse deryboms dėl būsimų santykių su JK bus atskirai paminėtas Gibraltaras.

M. Rajoy sakė siekiantis, kad susitarimas „pirmiausia užtikrintų, jog pasienio darbuotojų situacija būtų prižiūrėta ir pagerinta – tai mūsų prioritetas, ir kad (būtų surasti) pagrįsti sprendimai kelioms problemoms, kurios neigiamai veikia“ Gibraltarą.

Londonas praėjusiais metais pasipiktino dėl vieno ES derybų pozicijos punkto, kuriame teigiama, jog Britanijai palikus Bendriją Ispanija turės teisę vetuoti bet kokius ateities santykius tarp Bendrijos ir Gibraltaro.

Dėl šios sąlygos kovą kilo didžiulė įtampa, o Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) tąkart pareiškė, kad prieš šios teritorijos gyventojų valią „niekada“ neleis Gibraltarui išslysti iš jos šalies kontrolės.

Ispanijos premjeras savo ruožtu teigė, kad „derybose dėl Gibraltaro suverenumo klausimas nebus svarstomas“.

BNS inf.

Raktažodžiai: AnglijaBrexit

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai